background

Nuffnang Ads

Sunday, February 27, 2011

cantik.cantik.cantik


assalammualaikum

firstly, credit to iluvislam,
mohon share ye...
pnat otak perah idea wat asgmnt,,
so,, smbil2 nk update blog nie
kongsi ilmu x salah kan..
so,, tenangkan jiwa smbil bce topic nie ok..
hehehehe
(^_^)

Siapa yang cantik? Awak cantik? Saya? Atau dia?
Kalau di Bollywood mungkin kata mereka, Aishwarya Rai yang tercantik, atau di Hollywood, Paris Hilton adalah cantik pada pandangan mereka dan mungkin juga di Malaysia, Fasha Sandha yang tercantik.
Siapa agaknya yang dapat memberi definisi dan ciri-ciri tepat tentang apa yang dikatakan sebagai 'cantik'?
Cantik adalah sesuatu yang sangat subjektif. Setiap orang mempunyai definisi kecantikan masing-masing.
Mungkin bagi saya, cantik adalah begitu dan begini, tapi bagi anda, lain pula.
Tiada siapa dapat memberi definisi tepat tentang cantik.
Mata lah yang akan mendefinisi cantik. Namun kini, pada pendapat saya, barat sudah pun mempengaruhi definisi cantik pada dunia dan hampir seluruh dunia memakai definisi cantik barat.
Kadang kala, cantik juga didefinisi mengikut tempat, kaum dan budaya.
Kalau di barat sekarang, the thinner the better, tapi berbeza pula di Mauritania, Africa, the bigger the better.
Orang di barat berperang dengan aneroksia dan bulimia akibat mahu kurus, sebaliknya di Mauritania, wanita mengamalkan 'makan paksa' sejak berumur 5-6 tahun untuk gemuk, agar menjadi cantik dan mudah mendapat jodoh.
Sungguh berbeza kan? Definisi kecantikan yang sungguh berbeza.
Ataupun, ada juga yang sanggup melakukan pelbagai cara yang pada pandangan kita pelik dan tidak masuk akal tetapi pada mereka, itulah cantik!
Satu kaum di Thailand menganggap leher panjang itu cantik, lantas sejak dari umur 5 tahun lagi, mereka sudah dipakaikan gelang logam di leher agar leher mereka akan menjadi semakin panjang dan panjang dan panjang justeru mereka cantik dan mudah mendapat jodoh.
Di Sarawak pula, suku kaum Oran Ulu menganggap telinga panjang itu sangat cantik pada mata mereka, lagi panjang, lagi cantiklah seseorang wanita itu pada pandangan mereka.
Tapi kini, generasi muda sudah tidak lagi mengamalkan amalan ini. (Mungkin sudah terikut-ikut definisi cantik barat..hmmm)
Perlukah jadi cantik?
Di Mexico, kaum wanita menghabiskan separuh dari gaji mereka untuk kecantikan seperti ke salun, malahan ada juga pakej bayar secara ansuran untuk pembedahan plastik.
Atau di Iran, pembedahan hidung sangat popular di sana.
Wanita Iran sanggup berkorban wang ringgit demi mendapatkan hidung yang diidam-idamkan lantaran kata mereka, hidung mereka besar.
Tetapi saya tertanya-tanya juga, bukankah mereka Islam dan Islam melarang pembedahan plastik untuk tujuan kecantikan? Wallahualam.
Bayangkan betapa wanita-wanita ini mahu kelihatan cantik.
Betapa pentingnya menjadi cantik pada seorang wanita itu.
Macam-macam sanggup dikorbankan, wang ringgit, masa, kesakitan yang perlu ditanggung demi cantik
bahkan, hukum agama pun sanggup dilanggar demi cantik.
Tidak kisahlah perbuatan mereka dilarang agama, janji mereka kelihatan cantik. Plastic surgery,Botoxliposuctiongastric bypass sekarang bermain di sekitar hidup wanita demi cantik.
Walaupun mereka sedar akan kesan sampingan perbuatan ini, semua itu ditolak tepi, demi CANTIK.
Innallah jamil, wa yuhibbu jamal: Allah itu cantik dan sukakan kecantikan.
Kata mereka, apabila diri terasa cantik, barulah mereka ada keyakinan diri.
Saya juga bersetuju dengan ini, tetapi bukanlah sampai sanggup berkorban segalanya demi cantik.
Allah suka akan kecantikan, tetapi bukan lah sehingga mengubah ciptaanNya.
Tambahan lagi, mereka yang ekstrem mahu kelihatan cantik ini, bukanlah mahu kelihatan cantik di mata Allah, tapi di mata manusia. Semuanya dilakukan agar kelihatan cantik pada manusia dan agar mendapat tempat di hati manusia.
Dulu sewaktu kecil, saya juga suka kelihatan cantik.
Kalau baju pink, maka seluruh badan perlu pink termasuklah sepit dan pengikat rambut. Tapi kini, saya bukan perempuan yang obses cantik, kerana pada saya, cantik bukan sekadar di wajah, tapi cantik itu dari akhlak dan keimanannya kepada Pencipta.
Cantik akan pudar walau cuba dipertahankan, tapi akhlak itu hiasan yang kekal pada diri seorang wanita.
Wanita yang cantik akhlaknya, maka cantiklah luarannya.
Tiada guna mempunyai wajah seindah bidadari kerana satu hari nanti, kita cuma akan menjadi tengkorak yang menakutkan.
Bukanlah tidak perlu menjadi cantik dan perlu mejadi buruk sedangkan Allah menyukai kecantikan, tetapi, biarlah cantik itu kerana Allah, dan definisi cantik itu juga perlu sesuai dengan Islam.
Janganlah sanggup melanggar larangan agama demi kelihatan cantik.
Perbaikilah akhlak diri sekaligus, anda akan kelihatan cantik pada pandangan Allah dan pandangan manusia.
Bersyukurlah dan berpuas hati lah dengan kurniaan Allah kepada kita, dan gunakan ia sebaik-baiknya hanya keranaNya.
Tiada yang lebih indah pada ibu bapa selain anak-anak yang soleh solehah, tiada yang lebih bahagia pada seorang suami selain seorang isteri yang solehah dan tiada yang lebih bernilai pada Allah selain hambaNya yang soleh solehah.



Thursday, February 17, 2011

LiFe WiTh SaNdRa

... assalammualaikum ...

SPECIAL PROMO!







hola frendora!!!

hari ni menggigihkan diri untuk join special promo nie
harap2 blom tutup ag...
huhuhu...

BTW, nk habaq nie...
special promo nie Sandra Azwan yg buat..
dia nk bg free header...
sape xnk an...
well,, ingat nk bg free cm tu je ke??
kne wat  review pasal beliau ok...
sape yg paling kretip dpt la...
so,, perah otak nk wat..
hehehehe..


korg ingat senang ke nk wat header
lg2 hasil tgn,, lukis lg..
pehh... mmg mencabar minda der...
hanya org ad darah seni je boleh buat benda2 cmnie
sye ad darah type O je..
huhuhu

klu korg x caye tgk kat bwh nie
nie lah hasil karya beliau yg tahap karma tu....
nk jelas agi terjah kat sni ok,,,






ni header blog beliau..





Sandra Azwan nie seorg fashion designer...
hasil fashion2 beliau mmg superb wehh...
nie bru skit weh
korg mesti geleng kepala la tgk design2 beliau...
cair mata weh...
mmg stylo abeh...



waa....


waaa....



waaaaaHHH...

teruja an...
pehh,, bila la dpt pkai bju2 cmnie an..
(berangan je lbih) 
huhuhuhu


ni la Sandra Azwan tu..
tuah ayam nmpak di kaki
tuah Sandra nmpak kat sketch artwork dia...
sila abaikan klu salah..
\(_ _!)/
huhuhuhu



so,, tggu apa lg,,, meh la join gak!!! 
snang je
just follow je kat bawah nie...


Perkara penting yang anda perlu lakukan ialah:

a) Promo ini terbuka kepada semua. (Blog owner)

b) Menjadi pengikut @ followers 'Life with Sandra.....

c)Untuk menjadikan penulisan, review @ pandangan anda penuh dengan drama, anda semua digalakkan untuk menggunakan gambar-gambar, logo, fashion illustration oleh Sandra Azwan yang 'available' di blog ini. (ikut kreativiti masing-masing)

d) Anda digalakkan untuk 'tag' sekurang-kurangnya 5 @ lebih, individu yang dilihat berminat untuk mendapatkan blog header hasil rekaan sandra azwan. ( atau sesiapa sahaja yang berminat)

e) Jangan lupa untuk meletakkan banner khas promo ini di blog anda.



sye tag:







Saturday, February 12, 2011

akhirnya.... kini pasti...



assalammualaikum



hola frens...
harap2 hari nie lebih b'makna dr hari smlm ok...
seperti yg dijanjikan entry yg lpas,
nk bgtau event beso yg me kne present tu....
pgi2 lagi me and CIK AINNA
dok bersiap2..
kami lain group ok,, tp cuaknye sme..
huhuhu..

fistly,, meh me citer ape la dok sibok2 me join tu smpai x ckup tido
by the way,, me join 1 program yg dianjurkan oleh SME Corp n UniMAP.
SME-INTERNSHIP 2010..
program ini actually dijalankan selama 3 bln...
bermula dr bln 9-12 2010... 
program nie kite kne jd consultant  SME di sekitar Kangar...

my group dpt company My Daily Fruits..
company nie produce cip buah-buahan....
so,, kite kne tolong company nie..
x kire dr segi akaun ke,, mngmnt ke @ sale....

best join program ni...
berbaloi2 sbb dpt alaun... hehehe
w/pon dpt alaun,, tp kejenye pon sama taraf dgn alaun yg kita dpt tu...
ingat senang ke???
susah wo....
nk jd consultant kat company2 cam nie bukannye senang...
nie keja bkn main2,,,
ini keja kne kasi tolong ini company....
mne x nye,, kita an student agi,, x abeh blaja pon,,
kne bg idea2 nk majukan company nie ambil risiko ok...
so kiteorg bergabung dgn usahawan company tu sme2 cri idea n jalankan aktiviti nk majukan company tersebut....
x kira pelan jangka pendek @ panjang...
sungguh mencabar ok....


tp yg penting kiteorg msuk BERITA ok...
well,, w/pon kat portal UniMAP je pon,, tp kire msuk berita la tu...
hik3...
x caye???  tgk sndiri...
klu nk jelas lg sila double klik gmba itu ok...
if korg x caye la..







well.. mse kiteorg dok present ari tu ad reporter ok..
x sure dri mne,, sama ada KOSMO @ UTUSAN
masih dalam misi pencarian..
klu korg jmpe bgtau k..
paper ari jmaat kot..


so, bru khamis smlm kami smue kne present hasil keje kami....
mmg sgt teruja sbb pogram ni akhirnya abeh jgak...
yg sgt menakutkan ialah mse nk present tu...
cuak sgt2...
mne x nye,,, ini present bkn sembarangan,,,
bkn mcm kite dok present depan lecturer tu...
ini present depan org2 beso...
sungguh mendebarkan sehingga boleh kne heart attact!!!!...
hehehhee... tipu je,,,, x kan la smpai mcm tu...
paling cikai pon pengsan kot... huhuhuhu...
buktinya,, u guys leh tgk list kat bawah nie sape jd juri kiteorg mse present tu....




haaaaaaa... 
boleh pengsan ok!!!!


let's enjoy with the pic!!!





gamba nie sblm kiteorg present ok...
mke2 smue cool je an...
mne x cool... air-cond kuat kot mse tu...
n juri2 lom ad ag mse tu...
so,, rilex je...
x tau isi perut mcm nk kuar...
msing2 plan strategi baik pye nk perform nie...
smue plan kuar,,
x snang duduk dibuatnye...








ini plak,, my group...
akim+ prasad+akhbar+yuko+aty= move forward
tema team kami putih + itam
msing2 wat mke cuak...
mcm dok bertapa nk dpt ilham...
tp prasan something x...
nape mke aq n aty cool je,, siap leh senyum2 n gelak2
sbb nye,, kite org x kne present.. just prasad n akhbar je..
huhuhuhu...
tp nnti mne tau mse sesi soal jwb aq kne...
pengsan jap!!! (_ _!)





dpt msj dr boss SME kiteorg...
rse nk nangis je.. (T_T)... hik3..
dia x dpt dtg mse nie ad keje kat KL lorh..
xpe2....





yeah... sungguh bergaya group kami...
walhal nk t'cabut lutut diri kat dpn tu...
tp ingat kate2 smngat team lain t'msuklah mizz azlini n en saidi
kiteorg buat yg semampu kami....
pling cuak mse sesi soal jwb lorh...
perghhhh.....
bang bang bom der....
mcm2 serangan kne...
x kire dr sudut kiri kanan n tgh....
x smpat nk trik nafas jwb 1 soalan dh kne tye soalan lain...
mmg mcm .....






keriangan terpancar diwajah kami...
nie la kawan2 saye..
yg join program ni bkan shj dak2 business je tp dak2 engine pon msuk gak..
yeah...
maklumlah,,, akhirnya abeh gak smue group present..
so,, tenang la nk amek gmbo..
mke smue berseri2... mcm mkn kuih seri mke...
klu x pucat lesi je an...
nk amek gmbo pon xde mood..
mse nie break jap for lunch,, take photo n gossiping b4 result kuar...
sungguh mendebarkan!!!
kita lihat sapa yg kena  menang!!!!


sila gigih scroll kebawah ye!!!!
jeng3......!!!
dup dap dup dap.......!!!!






































yahoo!!
kami smua adalah pemengang!!!
xde sape pengalah!!!
smue dpt no n hadiah...
caya la korg!!!
dr tempat ke-6 smpai juara...
semua tmpat terisi..
mmg la,, sbb ad 6 group je yg msuk
adeh...







tadaaa..
group sye dpt no 2 ok...
sungguh hepy!!
berbaloi dgn segala usaha kami b4 nie...
senyum smpai telinga weh...







sekian dri CIK YUKO untuk ari nie...
nie la mke yg x ckup tido n xleh tido mlm tu..
mte sye bengkak n merah pgi tu ok...
tp sungguh tension sbb kne tggu my driver smpai 45mnit..
ape tah dieorg buat... dh kjut bgun awal dh.. dr kol 6.30 lg..
jnji nk grak kul 7.30..
tp kul 8.15 bru trun..
hampeh..
dak laki kot... 
agaknye dok setting rambut smpai stgh jam...
hehehe... dh la tumpang kete org..
dok kutuk dia ag..
maap ye pemilik kete AHG _ _ _ _!!

ok..
penat dh me membebel...
huhuhu
mse utk ilangkan eye bag ok..
sungguh x comel klu ad natang nie...  


daaaa...




Wednesday, February 9, 2011

dup dap dup dap.....!!!!

assalammualaikum


hello kawan2 ku....
nk jgak update entry kali nie...
dh lme x update nie....
walhal hati x tenang nie....
x leh tido nie...
dh pukul 3.05 am nie....
kul 8.30am nie... 
me ad present beso nie...
ad 5 jam je nie...
bkn sebarang present nie....
melibatkan org2 beso2 nie....
cuak nie..
bape byk nie da....



huhuhuhu



siyes weh
actually,, me ad final present utk program yg saya terlibat....
ape program tu???
tggu ye,,,,
xle nk bgtau skrg...
me jnji akan bgtau next entry....
tu pon jmaat nie kot..
sbb me ad test Operation Mngmnt jmaat mlm esok..
so kne pulun study...
maap ye...


so, skrg nie
me nk pi bertapa sat....
nk tenangkan jiwa dh kacau nie...
ape2 pon...
wish my luck for final present ok...




daaa......